Cuketový krém s krutony

      Když Honza nedávno prohlásil, že bude dělat polévku z cuket, nebyla jsem o výsledku úplně přesvědčená. Co si budeme povídat, není to úplně klasická polévková surovina. Ale musím uznat, že výsledek mě docela překvapil, byl to totiž lehounký krém, který se na léto hodí fantasticky. 

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      4 cukety
      50 g hladkolisté petržele
      100 g ledu
      200 ml vývaru
      100 g másla
      2 lžíce olivového oleje
      1 žlutou cuketu
      1 plátek toastového chleba

      Tenhle recept je velmi jednoduchý, i když postup se vám může zdát neobvyklý. Cukety opláchneme a nakrájíme na velmi tenké plátky: my používáme japonskou mandolínu. Větší hrnec nebo pánev si hodně rozehřejeme a přidáme olivový olej, ihned přidáme cukety a osolíme. Restujeme zprudka, dokud cukety nezačnou samy pouštět vodu. Necháme dusit asi 2 minuty a pak přidáme led. Ten nám pomůže zachovat zelenou barvu. Počkáme až se rozpustí a přidáme lístky petržele. Pár si jich schováme na ozdobu. Vše vložíme do mixéru a přidáme máslo. Rozmixujeme dohladka. Polévku můžeme naředit vývarem anebo mlékem. Dosolíme.

      Žlutou cuketu rozkrojíme na půl anebo ji můžeme oholit škrabkou na zeleninu. Opálíme flambovací pistolí anebo zprudka opečeme na suché pánvi.  Nakonec servírujeme s krutony z toastového chleba, lístky petržele a opálenou cuketou. Dobrou chuť!