Chobotnice na červeném víně, rajčata, olivy a bílá ředkev

      Chobotnice patří mezi mé nejoblíbenější mořské plody. Ale co si budeme povídat, tahle potvora vzbuzuje celkem respekt – i když je to úplně zbytečné. Příprava je totiž celkem jednoduchá a výsledek je více než uspokojivý. Tak s chutí do toho!

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      2 chobotnice (do 500 g)
      1 láhev červeného vína (nejlépe plného)
      1 mrkev
      1 cibuli
      1 česnek
      1 velkou bramboru
      1 jarní cibulku
      300 ml passaty
      1 chilli birds eye
      1 bílou ředkev (kulatou)
      15 černých oliv
      bazalku a petržel
      3O g másla
      2 bobkové listy
      5 kuliček celého pepře
      5 kuliček nového koření
      sůl, pepř

      Postup

      Nejdříve zbavíme chobotnici černého zubu, který je celkem tvrdý a moc by se nám na talíř nehodil. Pokud jste koupili chobotnice bez hlavy, je to prosté – stačí ji správně uvařit. Je-li s hlavou, rozřízneme ji pod očima a vypláchneme studenou vodou.

      Na rozpaleném oleji opečeme nakrájenou mrkev a cibuli do hněda. Přidáme česnek a zarestujeme. Přidáme rajčata, chilli, červené víno a necháme vyvařit.

      Do hrnce vložíme chobotnici a přidáme tolik vody, aby byla ponořená. Lehce osolíme –  chobotnice žije ve slané vodě a moc solit nepotřebuje. Přidáme bobkový list, celý pepř a nové koření (my jsme vše dali do sítka na čaj, což je super trik, je pak mnohem jednodušší koření vyjmout a neplave všude v omáčce).

      Zhruba po 1 hodině zkontrolujeme, jestli je chobotnice dost měkká. V ideálním případě chapadlo v širší části bez odporu propíchneme nožíkem. Obvykle se chobotnice vaří 1,5 až 2 hodiny. Ale záleží, v tlakovém hrnci to zvládneme do hodiny. Potom přidáme brambory na kostičky (radši je oloupeme) a nakonec nakrájené olivy.

      Omáčku je třeba dochutit solí a pepřem, nasekanými bylinkami, jarní cibulkou nebo případně máslem. Lidé mají většinou špatnou zkušenost ze Středomoří, kde vám často naservírují chobotnici tuhou jako guma. Není to vůbec těžké, jde jen o to ji řádně uvařit.

      Když přidáte do vody červenou cibuli a kořenovou zeleninu můžete ji uvařit jen tak a následně ji opéct nebo ogrilovat. Červená cibule dodá chobotnici krásnou barvu. 

      Vše naaranžujeme na talíř – omáčka by měla být dostatečně hustá samotným vařením. Dokončíme bazalkou a proužky bílé ředkve. A je hotovo 🙂