Česnekový krém

      Česnečka je v Čechách extrémně populární. A to hlavně po dlouhém večeru v hospodě. My jsme ji ale připravili v trochu sofistikovanější podobě: tenhle krém z pečeného česneku si užijí i nároční strávníci. A víte co? Krém bude skvělý i jako příloha k masu, např. jehněčímu.

      Na 6 porcí budeme potřebovat:

      2 palice česneku
      ½ cibule
      30 g pórku
      1 bramboru
      100 ml suchého bílého vína
      300 ml vývaru
      400 ml plnotučného mléka
      100 ml smetany
      50 g másla
      2 lžíce olivového oleje
      sůl

      Česnek rozdělíme na stroužky, osolíme, zakápneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.

      Mezitím si připravíme základ.  Na oleji a másle zpěníme najemno nasekanou cibuli a pórek, po dvou minutách přidáme nakrájenou bramboru a podlijeme vínem. Necháme vyvařit a přidáme vývar. Vaříme 10 minut, než brambory změknou.

      Upečený česnek rozvaříme v mléce a rozšťoucháme jako brambory. Potom přepasírujeme do polévky. Přidáme smetanu, vše rozmixujeme, dochutíme solí, přidáme trochu nastrouhaného česneku a můžeme podávat. Dobrou chuť!