Čerstvé jahody s čokoládou Dulcey, řeckým jogurtem a badyánovou sušenkou

      Kdo by nemiloval jahody s čokoládou! Jahod je teď všude plno, a tak jsme si pro vás připravili rychlou letní pecku, kterou dostanete i toho největšího odpůrce sladkého. Kyselost jogurtu společně se sladkostí jahod a čokolády totiž funguje skvěle.

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      200 g jahod za zahrádky
      40 g čokolády Dulcey od Valrhony
      20 g čerstvé máty

      Sušenka

      80 g cukru
      80 g másla
      160 g mouky
      lžíci medu
      5 g mletého badyánu
      půl lžičky kypřícího prášku
      půl lžičky sody
      špetku soli

      50 g řeckého jogurtu (nebo sedláckého)
      citrónové šťávy

      Tenhle recept je hodně rychlý, pokud máte předem udělanou sušenku, která vám při správném skladování vydrží fakt dlouho. Nejlepší je velká patentní sklenice. Jinak jahody jsou teď v sezóně, takže není třeba s nimi moc dělat. Jestli nejsou zrovna super sladké, můžete je namarinovat v citrónové šťávě a cukru a ihned použít. Po chvilce totiž začnou pouštět šťávu.

      Nejdříve si upečeme sušenku. Všechny ingredience smícháme dohromady. Máslo je lepší pokojové teploty. Můžeme použít robota, těsto zabalit do potravinářské fólie a vložit do lednice na 30 minut. Potom rozválíme v tenkou placku, ideálně na pečícím papíře na tloušťku zhruba půl centimetru a vložíme do trouby na 170 stupňů asi na půl hodiny. Je lepší ji trošku přepéct než naopak, protože je to spíše suchá sušenka. Časem se v ní badyán rozleží a dostane krásnou perníkovou chuť. Potom jen libovolně nalámejte.

      Jogurt slouží v receptu jako brzda, je dobré, aby byl krapet kyselejší. Můžeme ho dochutit citrónem.

      Čokoládu dulcey není jednoduché sehnat ani zaplatit, ale stojí to za to. Pro mě je to jedna z nejvýraznějších čokolád s karamelovým nádechem. Vznikla totiž náhodou, když se ve společnosti Valrhona pokazily válce s bílou čokoládou a vše uvnitř tak trochu spálily (zkaramelizovaly, jak říkají kolegové kuchaři). Vznikl tak další druh čokolády, která je specifická na práci, dlouho tuhne, špatně se temperuje a je prostě úplně jiná. Kromě mléčné, tmavé a bílé máme tedy ještě Dulcey – neboli blond. Pro tenhle recept ji stačí jenom pomalu rozpustit v mikrovlnce a vznikne nám krásná omáčka. Chutná jako bílá čokoláda s karamelizovaným kondenzovaným mlékem, ale ani tohle přirovnání není uplně přesné.

      Nakonec všechno dáme na talíř a ozdobíme mátou a čerstvými jedlými květy. Dobrou chuť!