Biryani se zeleninou, kuřetem a krevetami

      Biryani je pokrm, který v Indii seženete uplně všude. Kvalita je všude různá, a to i doba přípravy. Oproti běžným indickým jídlům je spíše delší, trvá až jednu hodinu, a ušpiníte celkem dost nádobí. Obvykle se v Indii vše připravuje v jednom hrnci a rychle. Nám to může připadat celkem vtipný, protože jsme zvyklí vařit jídla, která zaberou celý den, takže se toho asi nemusíte bát.

      Paní Shusmě jsme napsali předem, jestli by nám mohla ukázat, jak se biryani připravuje a ona nám na kurzu v Udaipuru ukázala sváteční verzi. Biryani se většinou připravuje hlavně zeleninové, ale je nespočet verzí např. s jehněčím, krevetami, kuřetem nebo vejcem. My jsme si přidali kuře a krevety, ale můžete se klidně držet jenom zeleniny. Pokud zůstanete pouze u vege verze, dejte zeleniny o něco víc.

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      1,5 hrnku basmati rýže
      1 hrnek nakrájené zeleniny (mrkev, brambory, květák, rajče, pórek, cuketa nebo rajče – podle osobních preferencí)
      1 kuřecí prso
      8 krevet
      2 lžičky garam masala
      4 lžíce ghí nebo oleje
      2 bobkové listy
      2x zelený a černý kardamom
      2 celé skořice
      2 menší cibule
      sůl, pepř
      1 červenou cibuli (osmaženou do křupava: stačí nakrájet na plátky a osmažit v oleji)
      2 špetky šafránu
      40 g másla (nebo ghí)
      kešu a koriandr na ozdobu

      Nejdříve si na hodinu namočíme rýži, a to do alespoň dvojnásobného množství vody. Rýže zbělá a nabobtná.

      V hrnci uvaříme 3 litry osolené vody a do ní dáme 1 celou skořici, 1 bobkový list i a po jednom kardamomu. Necháme 10 minut vařit, přidáme opláchnutou rýži a vaříme do 3/4 (prostě aby nebyla úplně uvařená). Rýži vycedíme a necháme okapat. Koření odstraníme.

      Kuře a krevety nakrájíme na menší kousky. Osolíme, opepříme a přidáme trochu oleje. Můžeme i okořenit, anebo uplně vynechat.

      Na trošce ghí nebo oleje opečeme  zbývající koření – bobkový list, skořici i kardamom, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme další zeleninu ve fázích podle tvrdosti. Osolíme a opekáme zhruba 5 minut. Přisypeme garam masala a dochutíme. Dáme stranou.

      V rendlíku zalijeme šafrán 1/2 dcl vlažné vody. Necháme zhruba 10 minut vylouhovat. Potom zahřejeme a přidáme máslo. Necháme rozpustit.

      Kuře a krevety opečeme klidně v hrnci, kde jsme restovali zeleninu.

      Nakonec začneme vrstvit, ideálně do skleněné mísy nebo hrnce. Začneme vrstvou rýže (každou z nich prolijeme trochou směsi šafránu a másla). Přidáme zeleninu, opět rýži a dále maso (pokud ho vynecháváme, tak nahradíme zeleninou), rýži, smaženou cibuli, zeleninu, rýži a navrch zalijeme šafránem a přidáme smaženou cibuli.

      Přiklopíme. Vaříme buď na páře ( 5-10 minut) nebo vložíme prohřát do trouby na stejnou dobu (160 stupňů). Servírujeme s opečenými kešu ořechy a koriandrem.