Anne’s foodtruck: tortilla chilli con carne

      Co mě nejvíc baví na gastronomii? Dost dlouho to bylo hlavně jídlo, což je jasný. Poslední dobou jsou to ale spíš příběhy všech těch odhodlaných lidí, co dělají od rána do večera práci, při který bych já zhebla (asi tak za tři hodiny). Protože je to baví, chtějí si splnit svůj sen a jsou odhodlaní tomu obětovat téměř cokoliv. Jedním z takových kulinářských hrdinů (nebo v tomto případě spíš hrdinek), je i naše kamarádka Anča.

      Kromě toho, že má za sebou zkušenosti z londýnských kuchyní, pracovala s Honzou v Pavillonu, kde jsme se taky seznámily. Co vám budu povídat, vydržet ve výhradně mužském kolektivu vyžaduje vysoký stupeň odhodlání. Anča to tam nedávno pověsila na hřebík, koupila si vysloužilou německou sanitku a rozjela svůj vlastní foodtruck. Nebyla to sranda, protože legislativa těmhle restauracím na kolech není úplně nakloněná. Všechno si to můžete přečíst na jejím facebooku. My jí přejeme hodně štěstí a jsme rádi, že s námi podělila o recept na parádní tortillu s chilli con carne.

      Budeme potřebovat:

      Na chilli con carne

      sádlo
      150 g mletého hovězího masa (50% krk, 25% žebra, 25% pupek)
      50 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, cibule)
      2 stroužky česneku
      30 g rajčatového pyré
      15 g červených fazolí
      20 ml červeného vína
      50 ml hovězího vývaru
      třtinový cukr
      římský kmín
      sůl, pepř
      chilli
      zázvor
      čerstvý koriandr

      Na karamelizovanou cibulku

      sádlo
      5 cibulí
      červené víno
      třtinový cukr
      sůl

      Na finální servis

      pšeničnou tortillu
      20 ml zakysané smetany
      20 g karamelizované cibulky
      1 list salátu lollo rosso a ledového salátu
      1 rajče
      1 červenou cibuli
      120 g směsi chilli con carne
      15 g čedaru

      Ze všeho nejdříve si namočíme červené fazole, aby nabobtnaly, a nameleme hovčzí maso. Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu opečeme na sádle. Přidáme nastrouhaný česnek a najemno nasekaný zázvor. Po rozvonění přidáme mleté maso a necháme zatáhnout. Zasypeme třtinovým cukrem, který nechame zkaramelizovat. Zalijeme červeným vínem a necháme odpařit. Přidáme rajčatové pyré, vývar a necháme zredukovat. Ochutíme římským kmínem, chilli, solí, pepřem a nakonec přisypeme čerstvý koriandr a uvařené fazole doměkka.

      Na sádle si necháme pomalu osmažit cibulku dohněda. Zasypeme třtinovým cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme červeným vínem, které necháme zredukovat. Nakonec přidáme sůl.

      Vezmeme tortillu a opečeme ji z jedné strany  nasucho), potřeme zakysanou smetanou a poté karamelizovanou cibulkou. Rovnoměrně rozložíme omyté a osušené salátové listy. Dále na plátky nakrájené rajče a červenou cibuli. Přidáme směs chilli con carne a posypeme čedarem tak, aby se rozpustil. Zamotáme a opečeme ze všech stran. Dobrou chuť!