Mac and Cheese

      Zapečené těstoviny, to je věc, které já osobně nejsem schopná odolat. A obzvlášť, když obsahují 4 druhy sýru: tahle královská verze je inspirovaná receptem Anthonyho Bourdaina z jeho kuchařsky Appetites. Dávat do mac and cheese drahé sýry se může zdát trochu neuvážené, ale fakt nebudete litovat.

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      500 g kolínek
      5 lžic másla
      5 lžic hladké mouky
      3 dcl mléka
      1 lžičku kari koření
      1 lžičku chilli
      1 lžičku worčestru
      4 druhy sýru, vždy po hrsti (ideálně parmezán, gouda / čedar, mozzarella nebo nějaký sýr švýcarského typu)
      50 g šunkového salámu nakrájeného na kostičky (nebo třeba slaniny)
      2 lžičky soli nebo více podle chuti
      trochu čerstvě namletého pepře

      Kolínka uvaříme podle instrukcí na obalu al dente, zcedíme a necháme stranou. Ve stejném (stále teplém) hrnci rozpouštíme máslo dokud nezačne pěnit. Přidáme mouku a mícháme asi dvě minuty, dokud nemá směs zlatavou barvu. Přilijeme mléko a vytrvale mícháme, aby v bešamelu nebyly cucky. Necháme provařit, ztlumíme a počkáme než tekutina zhoustne.

      Přidáme koření i worčestr, nastrouhaný sýr (trochu parmezánu si necháme navrch). Sýr necháme rozpustit a pak přidáme šunkový salám na kostičky. Vmícháme uvařená kolínka, dosolíme a opepříme.

      Celou směs přesuneme do zapékací nádoby, posypeme parmezánem a pečeme v troubě při 190 stupních asi 20 minut (dokud nezačne sýr bublat). Podáváme s čerstvou zeleninou: např. cuketou zakáplou octem a olivovým olejem. Dobrou chuť!