Honzova anglická snídaně

      Tahle snídaně je přímo královská. Vždycky, když jsem měl během svého pobytu v Londýně volno, rád jsem chodil do jedné kavárny na Dollis Hill, kde jsem si objednával tuhle skvělou záležitost. Full English Breakfast vám dodá energii na celý den. Paní se mě vždycky zeptala, jestli chci bílý nebo tmavý chleba, pomazaný máslem nebo opečený, volské oko nebo míchaná vajíčka…variant je spousta, ale měla by vždy obsahovat vejce, fazole v rajčatové omáčce, párky, slaninu, toast, pečené houby a rajčata, občas podle přání hosta hranolky anebo opečené jelito. K tomu samozřejmě kečup či brown sauce.

      A teď si říkáte, no jo, ale u vás na fotkách slanina není! Ha, máte pravdu. Snědli jsme ji totiž předem. Ale naší blbostí se nenechte omezovat a slaninu si rozhodně dejte. Mrkněte taky na doporučení od Martina, protože champagne není nikdy dost. Proč nezačít hned ráno, že?

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      2 vejce
      10 mini telecích párků Schneider
      10 cherry rajčátek
      6 krémových žampio


      4 plátky toastového chleba
      1 plechovku fazolí s rajčatovou šťávou
      4 plátky slaniny
      sůl, pepř, cukr a trošku tymiánu

      Nejdříve začneme tím, že rozpůlíme rajčátka, osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru, nasekaného tymiánu a pokapeme olejem. Vložíme je do trouby zapéct – raději na nižší teplotu, chuť je potom lepší. Bude to trvat asi 15 minut.

      Párky a žampiony jednoduše opečeme na trošce oleje. Používá se i portobello, které můžeme vyložit máslem, okořenit a nechat zapéct.  Vajíčko jsem udělal na způsob volského oka, ale je to jenom na vás. Lepší je dát sůl a pepř do pánve a potom vyklepnout vejce. Je dobré si vajíčko nejdříve vyklepnout do misky a potom do pánve – předejdete tak rozbití žloutku.

      Fazole vyklopíme z plechovky do rendlíku, ohřejeme, dosolíme, opepříme a lehce docukrujeme. Slaninu jen opečeme na pánvi dozlatova. Toast je dobré opéct, nechat lehce zchladit a pomazat máslem. Voila, perfektní víkendová snídaně je hotová!

      Vinné párování sommeliéra Martina Procházky z Wine Up:

      Takže přátelé, kdesi jsem slyšel vtip, jakže se prý říká jídlu bez vína? Snídaně. Tak to prosím není pravda, protože pokud je někdy opravdu ideální doba na to si dát dobrý sekt či ještě lépe Champagne, je to ráno ke snídani. Všimli jste si někdy v lepším hotelu, že ráno ke snídani nabízí nějaké bublinky? Možná jste se sami divili, kdo proboha tak po ránu hned pije. Tak třeba já. Pokud tedy hledáte ideální víno pro ranní probuzení, je to určitě dobrý sekt. Ne, že by se tak výborně hodil ke všem ingrediencím, které si zase Honza s Editou vymysleli, ale hodí se pro tu příležitost, jako zadnice na hrnec. Navíc dobré bublinky se doporučují vlastně skoro ke každému jídlu, neb si s ním dokáží dobře vždy výborně poradit, nebo alespoň nestojí úplně mimo. Zapomenul jsem na něco: jo, regionalitu! Víte, že Anglie je v posledních letech docela proslavená výrobou velmi zajímavých sektů? Nevím, zda je seženete na našem tuzemském trhu, ale v Anglii doporučuji. Jen se připravte na trochu vyšší cenu, za notnou dávku patriotismu, unikátnosti a víry v nemožné se platí 🙂 Tak na zdraví a krásný start do nového dne!