Franck Béhérec: FRENCH PÂTISSERIE BAKING AND CATERING

      Nebudu vám lhát, tentokrát to byl fakt oříšek. A důvodů je hned několik. Zkouškový a Vánoce – to snad není třeba komentovat. Fakt, že Honza nejí kvasnice ani vejce, tudíž pro něj bylo 80% receptů nevhodných. A taky jeden můj osobní nešvar: pečení mě prostě extrémně nebaví. Jsem totiž evidentně jeden z mála lidí, co na Instagramu neslintá nad barevnými dorty ani nad buchtami, cookies nebo donuty. Navíc mě dost štve práce s těstem: všude je rozsypaná mouka, těsto mám nalepený na rukou, na obličeji i ve vlasech..no prostě peklo.

      Logicky vyvstává otázka, proč jsem si knihu vybrala. To je tak: můj šéf Petr z Premium Gastro ji objevil na nějakém veletrhu a několik měsíců o ní jen vyprávěl. Tak trochu jsem doufala, že tím to i skončí, ale když se pak knížka objevila v Čechách, už nebylo cesty zpět. A já si řekla, že to tedy zkusím. Honza mi při testování vydatně pomáhal a já mu za to děkuju, protože bez něj by to netrvalo 2 měsíce, ale půl roku.

      Stěžování máme za sebou a teď už to bude jenom lepší a lepší! Slibuju.

      Samotná knížka je parádní bichle. Má skoro 500 stránek a obsahuje 400 receptů: najdete v ní dorty, dortíky, pralinky, koláče a koláčky, sladké i slané pečivo, sušenky a samozřejmě bagety. Obsahuje veškeré klasiky jako jsou např. éclairs, croquembouche, croissanty, quiche, makronky atd. Autor je zároveň učitel na střední škole pekařské a cukrářské ve Francii: důležité tedy bylo, aby postupy pochopili i budoucí pekaři a cukráři. Franck Béhérec na knize pracoval celých 10 let a odvedl opravdu precizní práci. Klobouk dolů.

      Super je, že všechny recepty jsou opravdu systematicky popsané, a to včetně ilustrací. To je asi výhoda číslo jedna: na obrázcích je totiž všechno perfektně vidět, takže z nich přesně pochopíte, jak postupovat, což je v této disciplíně dost zásadní. Fotky výsledných produktů sice nejsou žádný zázrak, ale to mi v tomto případě vůbec nevadí. Všechno je výborně vysvětlené, a to včetně detailů, které pro domácí kuchtění nejsou moc důležité, ale ocení je každý profi kuchař. Dovedu si představit, že v profi kuchyních může knížka sloužit jako referenční bod. Doma si asi nebudete uklízet pracovní plochu podle HACCP 🙂

      Pro testování jsem si vybrala croissainty, pains au chocolat, cookies a chleba na dva způsoby. Haha, teď si asi říkáte “ona vůbec nepeče a vybere si croissanty?” Jo, šla jsem do toho po hlavě! Základem croissantů je listové těsto, které samozřejmě naprostá většina lidí kupuje. Překvapivě jsem ale zjistila, že to zas tak strašné není: stačí dostatek času, trocha toho překládání a hrubá síla na rozválení. Honza do celou dobu přípravy remcal, že to nebude fungovat, protože je tam moc kvasnic, ale hned jak jsme je dali do trouby, zjistili jsme, že obavy byly zbytečný. Vyšly prostě fantasticky. A já jsem je snědla všecky, stejně jako pains au chocolat, které jsem zkoušela o pár dní později. Z dlouhodobého hlediska je to problém, za pár týdnů bych byla jako bečka. Ale jednou za čas…člověk si přece musí dopřát.

      Co se týče chleba nebo tedy spíše baget (přece jenom je to francouzská výroba), receptů je v knize opravdu spousta: včetně těch použitelných pro pekařské idioty jako jsem já. A výsledek? No, mrkněte na fotky. Za mě dobrý!

      Celkově tedy mohu doporučit. Myslím, že se knížka bude hodit domácím pekařům, kteří se nebojí angličtiny a přesných postupů, i profíkům, co občas potřebují vyšvihnout nějaký ten koláč nebo dort a potřebují zaručené recepty.

      Podle jakých knih pečete vy? Už jste se někdy pokusili o domácí croissanty? Budu se těšit na vašeho komentáře. A co bude příště? Nebojte, vracím se ke kuchařkám a bude to můj oblíbený Anthony Bourdain. I když ta jeho nová knížka je dost velkej úlet, tak uvidíme, jak to dopadne.