Kylie Kwong: Simple Chinese Cooking

      Tentokrát jsem si pro test vybrala Simple Chinese Cooking od Kylie Kwong. V našich končinách moc známá není, ale my si ji oblíbili v australském Masterchefovi, kde jako hostující šéfkuchařka vždycky vytvoří nějakou neskutečně vypadající pecku. Kromě svého vlastního podniku v Sydney se hojně objevuje v australské televizi a samozřejmě vydává kuchařky.

      Pointa Simple Chinese Cooking je dle Kylie jednoduchá: demystifikovat čínskou kuchyni a dát lidem návod, jak si uvařit jednoduché a skvělé čínské pokrmy ze surovin, které seženete v každém supermarketu. Mohu jen dodat, že ani v českém prostředí není těžké suroviny sehnat a v knize se opravdu neobjevují žádné špeky, které byste museli složitě shánět (jak tomu bylo např. u 101 Easy Asian recipes).

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      U většiny receptů si vystačíte s velkou pánví (nebo ideálně wokem) a kombinací sezamového oleje, ústřicovky, rýžového vína, sójovky, cukru a zázvoru. Jak Kylie sama říká, čínská kuchyně je hlavně o přípravě, samotné vaření je pak otázka několika minut. V praxi to vypadá tak, že si všechno nakrájíte a pak jenom házíte do woku.

      Recepty jsou rozčleněné do 14 kapitol. Zajímavá je kapitola o vývarech, podle které si můžete udělat vývar trošku jinak než jsme u nás zvyklí: zásadní roli tu hraje zázvor. Dále jsou tu polévky, hovězí, vepřové, kuře, kachna, mořské plody, vejce, tofu ale i saláty, pokrmy z rýže nebo nakládačky. Bezva je, že na konci knížky jsou různé návrhy na menu dle počtu lidí, takže podle téhle kuchařky můžete uvařit kompletní hostinu pro celou rodinu i bandu kamarádů.

      Jak mi ale šlo samotné vaření? Musím přiznat, že jsem se na knížku dost těšila a očekávání byla vysoká. Bohužel ale musím konstatovat, že se úplně nenaplnila. U prvních dvou receptů (mámino kuřecí stir-fry a hovězí s ústřicovkou) jsem zjistila, že míry dochucení jsou docela mimo. U kila masa vám fakt dvě lžičky sójovky nepomůžou. Třetímu receptu zase chyběl balanc: kuřecí se zázvorem a medem bylo šíleně sladké. Jakmile ale pochopíte, že míry v receptech musíte fakt brát jenom jako inspiraci a dochucení musíte vzít do svých rukou, celkem to jde. Možná jsem ale měla jen smůlu.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Po celkem neúspěšném rozjezdu, kdy už nám výše popsané chuťové kombo lezlo krkem a Honza navrhoval, že měsíční projekt předem ukončíme, protože už nemůže sójovku ani vidět, přišlo příjemné překvapení. Vrhli jsme se na polévku s krevetovými wontony a ta byla opravdu boží. Návod na vytvoření wontonů jsme z černobílých fotek nepochopili, tak jsme si to udělali trochu po svém.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Největší úspěch měl poslední recept, a to tofu s vepřovým a chilli. Tady už jsem ale trochu podváděla: přidala jsem pak choi a udon nudle. Poměry v dochucení jsem se už téměř neřídila.

      Tentokrát to tedy úplně nevyšlo. Simple Chinese Cooking vám určitě ukáže, jakým směrem se čínská kuchyně ubírá a pokud jste úplní začátečníci a vaření vám nic neříká, asi budete schopni podle Kylie nějaký z receptů uvařit s uspokojivým výsledkem. Jestli ale chcete do kuchyně Číny proniknout trochu více, rozhodně vám tuhle knihu nedoporučuji. Pravděpodobně budete zklamaní. A jak to dopadlo u nás? Po asijském měsíci jsme si s chutí vychutnali králičí řízek s bramborami.

      Na druhou stranu ale musím uznat, že zatím má můj projekt hlavně pozitiva. Přispívá k dobré atmosféře u nás doma (víte, že kuchaři chodí většinou domů hladoví?) a taky k mému osobnímu rozvoji. Naučila jsem se domácí těstoviny, vyrobila pár wontonů, použila v kuchyni produkty, o kterých jsem v životě neslyšela nebo je odmítala jíst. Prostě a jednoduše: vaření je super, tak vařte!