Karolina Konečná: Kuchařka z ostrova Sardinie

      Jestli náš blog čtete aspoň čas od času, zřejmě jste si všimli, že jsme byli v červnu na dovolené na Sardinii (článek si můžete přečíst tady) a jídlo nás tam neskutečně bavilo. Před odjezdem jsem si pořídila Kuchařku z ostrova Sardinie Karoliny Konečné a po návratu do ní poprvé pořádně nahlédla. A rozhodnutí bylo jasné: bude další kuchařkou knižní výzvy.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Je totiž skvělá. Plná krásných fotek, jednoduchých a chutných receptů i osobních postřehů. Dozvíte se něco o sardské mentalitě, zvyklostech a hlavně kuchyni. Sama autorka říká, že česká a sardská kuchyně mají mnoho společného, což se na první pohled může zdát jako blbost, na ten druhý už to zas tak absurdní není. Je pravda, že počasí se s místními mnohdy nemazlí a silný vývar, pečená kachna nebo pořádný kus zvěřiny určitě povzbudí. Pak jsou tu ale samozřejmě mořské plody a ryby, kterých si na Sardinii užijete dosyta. No prostě terra e mare!

      Karolina psala kuchařku přes tři roky a je to na ní fakt vidět. S žádným z receptů jsem neměla zásadní problém, a to ani s porozuměním postupu, ani s poměrem surovin. Zaměřila jsem se především na slané, ale v knize najdete i sekci věnovanou sladkému a chlebu. Jen představa toho, že bych měla něco péct, mě upřímně děsí, takže to prozatím nechám jiným. Receptů je něco kolem stovky a co se týče surovin, většina je celkem dobře dostupná (samozřejmě tu najdeme i špeky, jako je např. bottarga, tedy sušené jikry z cípala).

      A co všechno jsem tedy vyzkoušela? Úžasné sardské rizoto s mletým vepřovým, červeným vínem, passatou a šafránem (toho je v sardské kuchyni dostatek, protože co si budeme povídat, se šafránem chutná všechno líp). Za poslední měsíc jsem ho dělala už dvakrát a mohla bych se ho užrat.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Nad cizrnovou polévkou se šafránem, rajčaty a špenátem jsem nejdříve trochu ohrnovala nos, protože cizrně jsem nikdy na chuť nepřišla, ale byla boží. Honzovi už trochu lezla krkem, protože jsem jí udělala asi 10 porcí, takže jsme ji jedli 4 dny. Vůbec mi to nevadilo.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Penne s tuňákem, petrželí a mozzarellou nevypadaly vizuálně vůbec tak dobře jako v kuchařce, ale byly fajn. Sýr jsem totiž přidala ještě když byly těstoviny teplé, což sice autorka doporučuje, ale jakmile se mozzarella trošku ohřeje, je z ní parádní matlanice. Na chuť to ale nemělo vliv, i když určitě by to šlo udělat i ve studené variantě.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Dančí koule s dipem z gorgonzoly: naprostý gastroporno. Jakmile ochutnáte tyhle koule, na ty z Ikey už si nikdy nevzpomenete. Pro maso jsme si zajeli do Windsor Enterprise a stihli jsme ještě menší exkurzi. Pokud sháníte kvalitní zvěřinu, tady ji najdete. Koule jsme baštili dva dny a pohostili jsme jimi i vzácnou rodinnou návštěvu. Všichni je milovali a vy si je taky udělejte.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      V posledním receptu jsem chtěla použít bottargu, kterou jsme si přivezli ze Sardinie, ale ne v tak velkém měřítku, tudíž jsme si ho s Honzou upravili. Udělala jsem domácí těstoviny, Honza přidal rajčata s žampiony a všechno jsme to zastrouhali bottargou (recept pro vás připravujeme na blog). A ještě u nás najdete recept na malloreddus (bezvaječné sardské těstoviny), který má v kuchařce čestné místo a použili jsme ho jako inspiraci.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Sečtěno a podtrženo, mohu jen doporučit. Kuchařka z ostrova Sardinie je plná jednoduchých chutných receptů, ke kterým se budu vracet. A pozor, Karolina má v Praze vlastní bistro, kde můžete některé ze sardských specialit ochutnat. Kuchařku seženete třeba tady a můžete si ji nechat i podepsat. Investice je to skvělá. 

      Se Sardinií to byla láska na první pohled. Dojetí, návrat kamsi domů. Sardové milují svůj ostrov, chrání ho, zbožňují, mnozí ho za svůj život nikdy ani neopustí, donekonečna ho opěvují, taky na něm loví a hledají. Lovci a sběrači, to jsou Sardové. Prostí, milí, srdeční, možná trochu jednodušší a ve své jednoduchosti krásní. A přesně taková je sardská kuchyně. Ta, která mě chytila do svých osidel. Ta, o které chci snít, o které chci psát. Jíst, vařit, vyprávět, sdílet. Karolina Konečná